De Taj Mahal vanuit een ongebruikelijk perspectief


In 1988 wilde ik reizen en India verkennen. Het grootste subcontinent van Azië en de geboorteplaats van de grote religies in het boeddhisme en het hindoeïsme. Ik vond het de mooiste en meest opwindende plek om te reizen en te fotograferen.

In die tijd was ik ook op zoek naar manieren om na een aantal eerste professionele successen in tijdschriften en reclamewerk mijn eigen stijl in de fotografie te vinden. India is een gegarandeerde explosie voor je zintuigen en een visuele overload ervaring.

Voor mij ging het erom kunst te maken en mijn fotografie naar een hoger niveau te tillen. Ontdek de wereld, ontdek nieuwe kleuren en culturen en leg ze vast in een veelheid van verbazingwekkende kaders. Voor deze expeditie vond ik een volledig mechanische panoramische camera, de Widelux7 en ik bracht mijn kleine 35mm afstandsmeter mee, Leica stijl Minolta CLE.

Het brengen van reisfotografie naar een hoger niveau.

De dag voor vertrek ontdekte mijn vriendin dat ze zwanger was. Met onze eerste baby in haar baarmoeder begonnen we onze reis en werden we gezegend door Indiase spirituele sadhoes en sjamanen tijdens het beroemde Kumbh Mela festival. De Kumbh Mela is het grootste religieuze festival ter wereld en gebeurt om de vier jaar.

In deze tijden moeten we allemaal kunnen terugkijken op de prachtige tijden die we hebben gehad en ervaringen die ons hebben gemaakt tot wie we nu zijn. Als sommige deuren dichtgaan, zullen andere weer opengaan, daar heb ik alle vertrouwen in.

Dit is een beeld van The Taj Mahal in India dat ik ooit heb gefotografeerd in de dagen van de filmfotografie van de misschien wel meest gefotografeerde en iconische monumenten van de wereld.

De Taj Mahal in India werd voltooid in 1643. Deze foto is door mij gemaakt in 1988. Gelukkig stond toen alles op de juiste plaats en op het juiste moment op zijn plaats. De Taj Mahal vastleggen vanuit een meer ongebruikelijk perspectief was de uitdaging.

Gefotografeerd met een speciale Widelux panorama camera, geladen met mijn favoriete Kodak Goudnegatief 35mm film.

Het andere juweel dat ik in mijn archief heb gevonden en dat ik bij de Taj Mahal heb gefotografeerd, is de foto hieronder. Twee Indiase vrouwen in kleurrijke traditionele kleding, die het witte marmeren mausoleum verlaten.

Deze foto is gemaakt met een Minolta CLE rangefinder camera die het resultaat was van een samenwerking met Leica. Een zeer bijzondere kleine camera die ook vandaag de dag nog erg gewild is.

Het opnieuw laden van mijn beelden in 2020 met behulp van een Canon 8800F flatbedscanner bleek een lonende ervaring te zijn. Ja, het is ook een zeer tijdrovende inspanning en doet je de snelle toegang tot digitale fotografie realiseren. Aan de andere kant is dit 32 jaar geleden op filmnegatieven geschoten.

Digitale opslag kan gemakkelijk verouderd raken, tenzij u uw back-upbestanden en schijven voortdurend bijwerkt en ververst voordat ze verloren gaan of technisch verouderd zijn.

De combinatie van het kunnen scannen van mijn verschillende filmtypes samen met verschillende innovatieve ideeën en de integratie van de huidige softwaretechnologie heeft SilverFast 8 doen ontstaan, wat wordt beschouwd als de beste scannersoftware om mijn films en afdrukken te digitaliseren.

De Silverfast is de scanner software die daadwerkelijk perfecte scans levert vanaf het begin, omdat anderen zoals VueScan jammerlijk gefaald hebben in mijn test met hen wat betreft de nauwkeurigheid in kleurweergave. In ieder geval met mijn Canon 8800F scanner die ik heb opgepikt van een werfverkoop voor $20,-

Het hoogtepunt van de scannerhardwaremachines is volgens mij nog steeds de Flextight-Hasselblad Imacon-scanner. Ze zijn tweedehands te vinden voor ongeveer $1.600 tot $2.000 Dit is een geweldige optie als u uw werk liever op het hoogste professionele niveau en tot 4×5 inch film wilt scannen. Voor dat soort geld kun je de scans ook uitbesteden voordat de hobby een baan wordt.

,